
– Astrup var i kunsten sin, på plassen sin, i naturen rundt seg. Her er vi nå, og gleder oss over at hagen og husene skinner av glede og stolthet. Nikolai Astrup har komme oss nærmere. Gratulerer med et skinnende comeback for Astruptunet, sa vår kunstinteresserte Dronning Sonja begeistrede da hun høytidelig åpnet det restaurerte tunet på selveste Olsok.
Total prosjektledelse
Noen restaureringsprosjekter er det rett og slett et litt høyere historisk sus over. Astruptunet er helt klart et av disse. I over fire år har T-2 Prosjekt vært representert ved Lars-Henrik Milert som har vært prosjektleder for hele prosjektet som har omfattet alle bygninger og hele hageanlegget, et arbeid som har vært både nøysomt og krevende, men også svært givende. – I dette prosjektet har vi ikke bare fikset det som ikke lenger tåler tidens tann, vi har forsket, søkt, lett og jobbet med gamle metoder for å sikre at både bygningene og historien ivaretas på en så autentisk måte som mulig. Lars-Henrik er tydelig på at han er både stolt og litt vemodig nå som det omfattende arbeidet er ferdigstilt. – Vi har faktisk løftet Bestastova opp fra grunnmuren og flyttet den for å kunne bygge opp mur og pipe og gjøre alt grunnarbeidet på nytt. I tillegg har vi gjort store forbedringer på hovedhuset Borgen, Gamlestova og Kjøkkenstova.
Lars-Henrik har, i tillegg til å lede prosjektet, vært rådgiver på tradisjonelle byggemetoder rundt både kalk, mur, laft og overflatebehandlinger. Og museet har vært åpent under hele perioden. – Det har vært en viktig del av den kulturformidlingen dette stedet skal bidra til. Publikum har fått muligheten til å se hvordan vi jobber, stille spørsmål og diskutere gamle teknikker og helt lokale byggeskikker. Kanskje har vi til og med inspirert noen til å lære noe nytt og ta det i bruk igjen!

Gamle epler og byggetradisjoner
Målet med det store restaureringsarbeidet er selvsagt å bevare dette historiske tunet for all fremtid, og sammen med fagfolk innenfor alle fag er Lars-Henrik sikker på at de har fått til akkurat det. – Vi har snakket med etterfølgere, sambygdinger og historikere, og sammen med lokale håndverkere har vi sørget for at både gamle byggeskikker og teknikker samt originale planter og trær får blomstre videre her til alle gjestenes glede i vel så mange år som de allerede har stått her!
Og så nøye har de gått til verks at de til og med har podet de over 100 år gamle epletrærne sånn at de eplene som kommer nå faktisk smaker nøyaktig som de gjorde da Nicolai og Engel Astrup plukket dem en varm sommerdag da de bodde her.
– Det er rart at dette arbeidet nå er over, men jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått jobbe her i alle disse årene sammen med de andre utrolig flinke fagfolkene som har vært med her. Under åpningen var det en som sa at kultur og kulturminner er det som skaper forsvarsvilje i et samfunn. At om du ikke har noen verdier å forsvare, så har du heller ikke noe å kjempe for. Satt i det perspektivet i skyggen av den tiden vi lever i nå, så blir dette veldig betydningsfullt. Ikke bare for meg som profesjonell, men også personlig, avslutter Lars-Henrik Milert.
Og med de ordene vil også vi i T-2 Prosjekt takke for både tilliten og muligheten til å bistå i arbeidet med å ta vare på en del av vår felles kulturarv.issthet og forberedelse. Samspill er ikke en quick-fix, men når det implementeres riktig, kan det revolusjonere måten byggeprosjekter gjennomføres på.
